Gezondheid

Gezondheid is een groot issue bij honden binnen een gesloten stamboom. Door een gesloten stamboom kan er geen vers bloed/dna worden ingebracht en is er behoefte aan een fokprogramma dat zorgvuldig wordt beheerd. Als dat niet het geval is, kunnen bepaalde autosomaal recessieve allelen (een allel is een variant van een gen, en een locus bestaat uit twee van allelen, één van de vader en één van de moeder) worden geërfd en zal uw puppy tekenen van ziekte kunnen gaan vertonen.

Dat is niet wat wij willen en daarom proberen we bij Tshabalala zoveel mogelijk te testen. Dit zijn dus veel uitgebreidere testen dan er door de RRCN wordt verlangd.

Maar omdat de meeste aandoeningen bij honden nog niet kunnen worden getest, fokken we bij Tshabalala ook met kansberekening.

Dat betekent dat we de eCOI of Coefficient Of Inbreeding/ Inteelt Coëfficiënt gebruiken, dit is hoeveel genen van de vader en de moeder hetzelfde zijn bij een nakomelingenhond. eCOI is de moderne versie van de oude inteeltcoëfficiënt en nu op genetisch niveau, dus getest tot aan de eerste ouders in een stamboom of de grondleggers van het ras. Dat betekent eigenlijk het eerste paar Ridgebacks vanaf de dag dat het ras werd gevestigd, zelfs vóór de officiële erkenning van het ras in Bulawayo, in 1927, in Zuid-Afrika.

Hoe meer dezelfde genen van vader en moeder bij een puppy samenkomen/ hetzelfde zijn, des te groter is het risico dat autosomaal recessieve allelen elkaar ontmoeten en dus de kans op aandoeningen bij de puppen, waaronder aandoeningen die nog niet bekend zijn bij de wetenschap.

Het doel hier bij Tshabalala is dus om die eCOI voor de nakomelingen zo laag mogelijk te houden. Daarom worden onze teven getest door Embark, maar testen wij ook de reu/partner van een nestje, als deze nog niet door Embark is getest. Dan vragen we Embark om een Matchmaker, die de eCOI berekent voor de toekomstige nakomelingen en wanneer de uitkomst lager is dan het gemiddeld voor de Rhodesian Ridgeback in het algemeen (en dat is 21%, geverifieerd door Embark op 8-1-'24) of substantieel lager dan de teef in kwestie, gaan we vooruit met de paring. De geselecteerde partner wordt vóór al het testen vergeleken met onze teef, zodat er gebreken aan het exterieur kunnen worden gecorrigeerd.

Als het nest geboren is, proberen we alle pasgeborenen te testen bij Embark. Dit zal onze puppy kopers zekerheid geven over de omstandigheden bij de puppy's die de wetenschap vandaag de dag kent, en ook over hun COI's. Een paar procent lager dan het gemiddelde of dat van de ouders kan veel betekenen voor een pasgeborene.